Care sunt cele mai esentiale accesorii și ustensile de bucătărie?
Dacă aveți cele mai esentiale vase și accesorii de gătit în bucătărie, doar chef mai trebuie să aveți și vă puteți apuca de gătit. Deși în lumea bucătăriei apar tot timpul gadgeturi noi, captivante și la modă, nu trebuie sa le cumpărați pe fiecare pentru a putea găti eficient și ușor. Sunt de ajuns accesoriile și vasele de bază, pentru a găti cele mai delicioase mese. Acestea însă, dacă nu sunt de calitate, risipiți bani și energie.
Venim în ajutorul vostru cu o listă de 15 ustensile esențiale pentru gătit și pentru a avea o bucătărie funcțională. Nu aveți nevoie de toate vasele și ustensilele apărute pe piață, aceste accesorii de bază sunt de ajuns ca să puteți să gătiți aproape orice.
VASE:
- Tigaie antiaderentă
- Cratiță
- Oală
- Tavă pentru cuptor
- Bol
USTENSILE:
- Cuțite
- Lingură de lemn
- Tocător
- Strecurătoare
- Spatulă inox sau paletă silicon
- Cuțit pentru decojire
- Tel de bucătărie
- Clește de bucătărie
- Linguriță de inox, pentru măsurare sau cană gradată pentru măsurare
- Polonic perforat sau silicon
Gătitul practic și simplu necesită instrumente potrivite pentru prepararea măncării. În loc să cumpărați totul dintr-o dată, puteți construi încet un stoc de elemente esențiale dar calitative, care vă va ușura viața.
VASE
1.Tigaie antiaderentă
Fiecare gospodărie are nevoie de o tavă antiaderentă pentru servirea micului dejun, deoarece ouăle și clătitele se fac cel mai bine pe o suprafață antiaderentă. De asemenea, o astfel de tigaie este foarte versatilă, ce poate fi utilizată pentru prăjirea cărnii și legumelor. Aveți grijă să folosiți unelte care nu zgârie suprafața antiaderentă. Aceste tigăi sunt preferate din oțel inoxidabil și din aluminiu. Cumpararea unui set din două piese vă permite să aveți două dimensiuni și să gătiți două lucruri în același timp.
2.Cratița
O cratiță este perfectă atunci când trebuie să gătiți ceva lichid, cum ar fi fierberea pastelor și legumelor sau sosurile. O cratiță de 4 litri este ușor de manevrat și este minunată, indiferent dacă gătiți pentru 1 sau 4 persoane. Încercați acest vas de 3,5 litri antiaderent sau această tigaie de sos inoxidabil de 4 litri.
3.Oale
Pentru cantități mai mari de supe, tocănițe sau paste, veți dori să aveți un vas de 10-12 litri. Oala să permită încălzirea uniformă, astfel mâncarea se va găti uniform.
4.Tavă pentru cuptor
Dacă vă place să preparați mâncarea la cuptor, trebuie să aveți o tavă multifuncțională. Aceste tăvi pot fi folosite pentru a găti carne și legume, produse de panificație sau patiserie.
Puteți alege din mai multe feluri de tăvi: tăvi cu înveliș antiaderent, emailat, inox. Este recomandat, ca o tavă să fie separat pentru carne și legume și una pentru prăjituri și patiserii, dacă sunteți obișnuiți să coaceți prăjituri, patiserii sau pâine.
5.Boluri
Fără boluri de mixare nu prea reușiți să preparați mancarea, în plus bolurile, le puteți folosi și pentru salate sau pentru servirea gustărilor. Depinde la ce le veți folosi, alegeți bolurile potrivite, inox, de sticlă, ceramică.
Fiecare bucătărie are nevoie de un set de boluri pentru preparare, mixare, depozitare a ingredientelor.
UTENSILE
6.Cuțite
Dacă gătiți, veți folosi un cuțit cu siguranță. Dacă nu doriți să cheltuiți mult, cumpărați cuțitul bucătarului. Înainte am scris despre cuțite japoneze și de ce sunt atât de apreciate. Cu toate acestea, va recomandăm, să vă gândiți, înainte de a cumpăra unul, la ce îl veți folosi cel mai mult !
Trebuie să fiți atenți ca mânerul cuțitului să se potrivească perfect în palmă, să fie comod în folosirea lui.
7.Linguri de lemn
Lingurile de lemn nu sunt abrazive pe suprafețele de gătit și vor dura pentru totdeauna. Dar rețineți, că nu sunt făcute pentru a fi spălate în mașina de spălat vase. Cumpărați mai multe linguri de lemn, să le puteți folosi pentru diferite tipuri de gătit. Este foarte util și practic un suport din inox pentru lingurile de lemn și pentru polonic, în timpul gătitului.
8.Tocător
Tocatoarele din lemn masiv sunt alegerea clasică, deoarece nu strică lama cuțitului si pot fi folosite o perioadă îndelungată. Dacă alegeți un tocător din plastic, alegeți unul profesional, deoarece unele pot fi executate din plastic de slabă calitate, care conțin substanțe toxice. Un avantaj al acestor blaturi este acela că nu rețin mirosul alimentelor. Va recomandăm să folosiți un tocator separat pentru diferite alimente. Un tocător pentru pâine este destul de des folosit, la micul dejun, la prânz și la cină, merită să îl aveți la îndemână.
9.Strecurătoare
Fiecare bucătărie are nevoie de o strecurătoare rezistentă pentru scurgerea pastelor și a legumelor fierte. De asemenea, este folosită pentru scurgerea conservelor și a legumelor și fructelor proaspăt spălate. O strecuratoare cu bol este practică si utilă, dar lângă aceasta mai aveți nevoie de diferite dimensiuni, recomandat pentru: ceai, îndepărtarea spumei de pe supă, decorarea prăjiturilor, alte ocazii.
10.Tel de bucătărie
În timp ce furculițele pot fi la îndemână, un tel este mai rapid și mai eficient pentru amestecarea ingredientelor. Este o unealtă dedicată pentru omogenizarea cremelor și a sosurilor, pentru a bate albușul și gălbenușul de ou, prepararea vinegrate și frișcă ,etc.
11.Polonic perforat sau silicon
Polonicul este tacâmul folosit la servirea de mâncăruri lichide sau semilichide, ideal pentru servirea sosurilor, ciorbelor sau a supelor. Este un accesoriu util ce nu trebuie sa lipsească din nicio bucătărie bine dotată.
12.Spatula de inox sau paleta din silicon
Spatulele sunt instrumente de gătit foarte populare și utile în bucătărie. Sunt folosite pentru a servi mai ușor mâncarea din tigaie fără riscul de a arde, dar și pentru a te ajuta să întorci preparatele atunci când gătești pește, friptură, ouă dar chiar și clătite. Este util să alegi spatula/paleta in mod cât mai corect pentru fiecare mod de folosire: pentru a întinde creme, a amesteca ingrediente, a întoarce preparate, sau a lua din vasul de gătit mâncarea.
13.Clește de bucătărie
Cleștii sunt ca niște mâini întinse și sunt foarte utile în bucătărie! Nu numai ca sunt folosite pentru a întoarce bucățile mari de alimente, dar ajută și la mutarea ingredientelor dintr-o tigaie în alta sau de pe o farfurie fără riscul de arsuri.
14.Lingurițe din inox pentru măsurare sau cană gradată pentru măsurare
Mancarea are gustul dorit, dacă proporțiile sunt corecte. Pentru aste este necesar să aveți la îndemână un set de linguri de măsurat pentru momentele în care aveți nevoie de măsuri precise. Acest set de lingurițe se lipesc împreună, astfel nu se pierd și sunt ușor de agățat oriunde în bucătărie, datorită inelului dotat.
Cana de masurare este pentru ingrediente lichide și a cantităților mai mari de ingrediete uscate. Cana este gradată din 100 in 100 mililitri pentru lichide și până la 800 grame zahăr și 500 grame făină.
15.Cuțit pentru decojire
Când vă dotați bucătăria cu elementele de bază, asigurați-vă că aveți și un cuțit de decojire bun, ascuțit, pentru a îndepărta cojile de legume, pentru a rade brânza sau pentru a face panglici cu legume.
ȘTIAI??
Primul brevet de deschidere a conservei a fost depus de englezul Robert Yates. A trebuit să așteptăm până în 1855 pentru minunată invenție; conservele vândute până atunci, erau deschise cu un ciocan și cuie sau cu dalta. În bucătăriile de dinainte, cuiele și ciocanele erau la fel de obișnuite ca astăzi paharele din plastic, dar chiar și așa, a fost nevoie de un efort peste medie pentru ca cineva să poată desface conservele.
Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere! |
Produse recomandate: