CAFEA SI CEAI
TIPURI DE CAFEA
La nivel global există numeroase tipuri de cafea, însă cele mai cultivate la nivel mondial sunt: Coffea arabica şi Coffea canephora, plantele care dau principalele două tipuri de cafea: cafeaua arabica şi cafeaua robusta., aceste două soiuri reprezintă peste 99% din consumul de cafea.
Arabica
Dacă beți cafea de specialitate, este aproape sigur (99,9%) că este cafea Arabica. Este, de asemenea, cea mai răspândită, 70% din cafeaua din lume fiind arabica.
Este considerată primul soi de cafea care a început să fie cultivat. În prezent este cultivată la altitudini mari (între 600 și 2000 de metri altitudine, de aici și denumirea de „cafea de munte”. (mai ales în America Centrală și America de Sud, dar și în unele țări din Africa și Asia.).
Acest soi de cafea conține cu 50% mai puțină cofeină decât alte soiuri (Robusta, de exemplu), dar aroma intensă și gustul fin transformă, la rândul lor, cafeaua Arabica într-o băutură de calitate superioară.
Robusta
Robusta este un tip de cafea mai amară, mai puțin pretențioasă, care tolerează mai bine căldura și seceta și crește la altitudini mai mici, aflate între nivelul mării și circa 600 de metri. Plus este mai productivă decât cafeaua Arabica, deoarece înflorește de câteva ori pe an.
Gustul amar și o aromă mai puternică a cafelei Robusta, se datorează conținutului mai mare de cofeină pe care îl are, aproape 2,5%, dublu față de cafeaua Arabica.
Robusta poate fi găsită în cafelele de calitate inferioară preparate în magazine sau în amestecuri cu Arabica.
CELE MAI CONSUMATE TIPURI DE CAFEA:
- Cafea neagră:
- Ristretto: 15-20 ml de cafea neagră
- Cafea espresso: 25-35 ml de cafea neagră
- Lungo: așa-numită cafea lungă. 35-35 ml de cafea neagră.
- Americano: o cafea lungă și mai lungă, se prepară foarte simplu, se adaugă apă fierbinte peste o ceașcă de espresso, cca. 50-50%
- Prepararea de cafea cu lapte:
- Cappuccino: cel mai popular fel de cafea la nivel mondial. Baza este o ceaşcă de cafea espresso, lapte fiert și spumă de lapte.
- Espresso macchiato: cafea espresso, fără lapte dar cu puțină cremă de lapte deasupra
- Cortado: o rețetă spaniolă, care combină cafeaua (sau espresso) cu lapte aburit până la o consistență cremoasă, cu un strat subțire de spumă de lapte deasupra. Se servește în pahar de sticlă, iar cantitatea recomandată este de 150-200 ml.
- Latte macchiato: este o cafea cu 3 straturi. Este similar unui cappuccino, însă în loc să se adauge lapte peste espresso, se adaugă un espresso peste lapte, iar crema de lapte este mai mult spumă de lapte.
- Cafe latte: bază de espresso, 150-200 ml de lapte cald, fără spumă de lapte.