Ceramica termorezistenta
Foarte versatile, pot fi folosite pentru servirea: a la carte, felurilor principale, deserturilor sau în prezentarea preparatelor pe bufetele de mic dejun, prânz sau bufete tematice.
Recomandate pentru folosirea în industria HoReca: hoteluri, restaurante, baruri, puburi, wine baruri, terase, etc. Sunt alegerea ideală pentru cei care vor să aducă un plus de culoare și calitate restaurantelor, barurilor și nu numai.
Ceramica este primul material folosit de om. Datorită capacității sale de a absorbi apa, devenind maleabilă la atingere și modelabilă, permite realizarea de obiecte precum căni, farfurii, oale, tigăi și vase de cuptor.
Avantajele vaselor ceramice
Gătitul în vase de ceramică sporește aroma naturală a alimentelor și permite prepararea rețetelor într-un mod ușor, sănătos și fără a „stresa” aromele. Mâncarea gătită în vase ceramice este foarte sănătoasă deoarece, argila (materialul din care este făcută ceramica) este un material prietenos cu mediul care elimină toxinele din organism.
- În vasul ceramic, mâncarea nu se lipește de fundul oalei, spre deosebire de aluminiu.
- Permite o bucătărie săracă în grăsimi: materialul ceramic, datorită porozității teracotei, absorbe grăsimea, astfel măncarea gătit este mult mai sănătoasă.
- Este un izolator termic: din acest motiv este recomandat pentru gătirea unor preparate care trebuie gătite ușor, la foc mic și fără schimbări bruște de temperatură. Oala se încălzește treptat și uniform. Gătitul poate continua chiar și cu căldura oprită.
- Sunt frumoase: aceste vase sunt frumoase din punct de vedere estetic, sunt elegante și sunt un element de decor excelent pentru bucătărie.
- Nu eliberează substanțe nocive: permite așadar să urmezi o dietă mai sănătoasă.
Vase ceramice pentru orice tip de gătit
În bucătărie, pe lângă calitatea și prospețimea ingredientelor și priceperea bucătarului, un element important este tipul și materialul vasului. Pentru a aduce la masă preparate gustoase și de calitate, este important să alegeți cel mai potrivit material în funcție de tipul de gătire, astfel încât să vă asigurați performanțele nutriționale maxime.
Iată, diferitele tipuri de vase ceramice termorezistente de gătit, care nu pot lipsi din bucătărie:
- Fagioliera (Oală ceramică): oala înaltă tradițională, cu două mânere, ideală pentru gătirea îndelungată a supelor de legume și leguminoaselor.
- Tigaia: cea mai răspândită oală, cu marginea înaltă, cu unul sau două mânere; este perfectă pentru a găti preparate suculente sau cu sos, precum fripturile și felurile secundare delicioase, pe bază de carne (ex: vânat sau mistreț cu paste, bulion, tocănițe, legume fierte sau la abur).
- Caserolă: piesă cu două mânere, mai lată și mai joasă decât tigaia. Se folosește la felurile secundare pe bază de iepure sau pui, care necesită mai mult spațiu pentru gătit.
- Tigaie cu margini joase: ideale pentru prepararea omletelor, clătitelor, feliilor de carne, legumelor sote.
- Oală pentru tocăniță /stew dish: datorită formei sale „bombate”, vă permite să gătiți alimente înăbușite, lăsându-le să se gătească încet. Ideală pentru un risotto cremos sau o tocăniță delicioasă.
Pregătirea vasului ceramic înainte de prima utilizare
Dacă doriți ca, vasul dvs. ceramic să reziste timpului și abraziunii, urmați aceste mici măsuri de precauție și articolul dumneavoastră va ține toată viața! Noile tigăi, înainte de a fi folosite la gătit, au nevoie de acest tratament inițial fundamental. Iată ce trebuie făcut:
- Scufundați complet tigaia în apă fierbinte (aproximativ 30/40 ° C), pentru a o obișnui să se încălzească și pentru a hidrata ceramica (uscată în prealabil pentru gătirea ei la temperaturi ridicate în timpul producției). Este posibil ca, contactul cu apa să elibereze bule către suprafață. Nu este nimic de care să vă faceți griji! Este o reacție normală datorita aerului care iese din microporii de argilă;
- Lăsați vasul să se usuce la aer, timp de 4/5 ore, așezându-l cu fundul în sus și marginea nerezonată complet, astfel încât să se evapore umiditatea și să se obțină o conservare mai bună în timp;
- Spălați-l cu detergent de vase normal și uscați-l bine;
- În acest moment, oala este pregătită pentru gătit! O puteți folosi la cuptor, la microunde, la aragaz și la foc.
Sfaturi practice pentru întreținerea vaselor ceramice termorezistente
-Încălziți încet vasul pentru a evita schimbările bruște de temperatură care ar putea cauza spargerea lui.
-Folosiți un distribuitor de flacără, nu este obligatoriu, ci o protecție suplimentară.
-Evitați să supuneți vasele la schimbări extreme de temperatură, pentru că, poate crăpa. De exemplu: nu adăugați lichide foarte fierbinți și invers, și nu puneți vasul fierbinte pe o suprafață foarte rece.
-După folosire, așteptați ca oala să se răcească înainte de spălare. Când amestecați mâncarea în timpul gătitului, evitați utilizarea elementelor metalice deoarece acestea ar putea zgâria smalțul. Mai bine folosiți lingura clasică de lemn!
-Puteți spăla vasul și în mașina de spălat vase, dar numai după ce vasul s-a răcit complet.
-Pentru a elimina mirosurile neplăcute, fierbeți în vasul de lut niște apă cu 2 linguri de oțet și mirosurile vor dispărea. Sau păstrați-l la înmuiat în apă cu suc de lămâie și apoi clătiți-l bine.