Nu exagerăm când spunem că, pizza se mănâncă aproape peste tot în lume. Italienii spun că, un blat de pizza reușit este cel crocant la exterior, moale și pufos în interior.
Vă împărtășim câteva secrete care te vor ajuta să faci o pizza reușită, acasă:
- Care brânză este cea mai bună pentru pizza?
- La ce temperatură se coace pizza?
- Cum devine crusta crocantă?
- Ce fel de topping și sos merge cu pizza?
- Care este cea mai bună făină pentru aluatul de pizza?
Pizza a pornit din Napoli, pentru a cuceri apoi întreaga lume atingând America. În ultima sută de ani, a devenit atât de populară încât, potrivit unui sondaj, americanul mănâncă aproximativ 6.000 de felii (!) de pizza în timpul vieții.
Aluatul pentru pizza reprezintă aluat simplu de pâine, ce conține: făină, apă, drojdie, sare și puțin ulei de măsline. Ingredientele sunt variate, dar cele mai populare sunt: roșii, dar de obicei nu crude, ci sos de roșii prefabricat, brânză (de obicei mozzarella, dar poate fi și parmezan sau altă brânză), salam, legume etc., și în final, condimentul. Nu este foarte complicat și merită încercat să preparați acasă, nu numai gustul va fi diferit, dar este și un program distractiv, alături de copii sau de perechea voastră.
Iată cum să faceți o pizza altfel, ușoară și rapidă:
- Presărați un praf de zahăr în 250 ml lapte și amestecați cu 2,5 dkg de drojdie
- Adăugați 1 ou, 50 ml apă, 4 linguri de ulei și ½ linguriță de sare la 45 gr de făină, apoi turnați aluatul pe o suprafață făinată și frământați totul până obțineț un aluat omogen și elastic
- Puneți aluatul într-o tavă unsă cu unt, ungeți cu sos de roșii și îmbogățiți după gust
- Puteți varia și condimentele: oregano, busuioc, cimbru, salvie, maghiran,etc.
Sfaturi pentru pizza făcut acasă:
- Folosiți făina potrivită și respectați cantitatea recomandată.
Făina universală și făina de pâine este potrivită pentru aluatul de pizza. Dar dacă doriți să duceți aluatul la următorul nivel, încercați făina dublu zero. Pentru un aluat excelent de pizza, alege-ți o făină cu procent cât mai mare de proteine și indice mare de forță.
- Coaceți pizza pe o suprafață preîncălzită.
Dacă alegeți să preparați o pizza acasă, cel mai bine este să o coaceți pe o suprafață preîncălzită. Există multe opțiuni disponibile pentru aceasta: o tavă de copt rezistentă, o piatră pentru pizza, o tigaie din fontă cu susul în jos etc. Folosiți tot ce aveți la dispoziție! Dar asigurați-vă că ați preîncălzit suprafața unui cuptor încins timp de cel puțin o jumătate de oră, înainte de a coace pizza.
- Fiiți creativ cu alegerile de brânzeturi.
Care brânză este cea mai bună pentru pizza? Mozzarella este grozavă, dar nu are o aromă puternică. Brânzeturi precum parmezan, feta, brânza de capră, brie, gorogonzola și chiar cheddar, fac pizza mai interesantă. Încercați să combinați o brânză mai intensă cu mozzarella sau chiar cu un amestec de brânzeturi.
- Coaceți pizza la o temperatură foarte ridicată.
Cuptoarele pentru pizza de la restaurant se pot încinge foarte mult. Pentru a recrea acest gust, este important ca temperatura cuptorului să fie suficient de ridicată. Recomandat 260°C.
- Ungeți aluatul cu un amestec de ulei de măsline și usturoi.
Pur și simplu turnați ulei de măsline extravirgin într-un vas și adăugați usturoi tocat. Apoi, înainte de a adăuga orice alt topping, ungeți aluatul cu acest amestec, asigurându-vă că aveți și câteva bucăți de usturoi pe crustă. Pur și simplu va da un gust extraordinar :)
- Pentru o crustă crocantă, coaceți mai întâi!
Poate fi o provocare să obțineți crusta de pizza de casă crocantă și gata până la capăt. Pentru a ajuta la realizarea acestui lucru, puteți coace crusta înainte de a acoperi cu toppinguri. Pur și simplu o puneți pe o suprafață preîncălzită și coaceți aproximativ 5-8 minute sau până când începe să se rumenească. Scoateți din cuptor, răciți puțin și adăugați toppingurile pe partea rumenită. Puteți coace mai multe cruste de pizza în avans, puteți răci și congela. Atunci le puteți avea la îndemână când aveți poftă de pizza!
Sfat bonus:
Pe lângă toppinguri-le obișnuite, folosiți orice ingredient sezonal, jucați-vă cu arome, amestecați după gust.
Recorduri de pizza
Cel mai uimitor record legat de pizza, este cea mai mare pizza făcută la Roma, în decembrie 2012, cu o suprafață de 1261 m2. De asemenea, este interesant de observat că, cea mai scumpă pizza din lume este vândută într-un restaurant numit Haggis, din Glasgow, Scoția. Pizza numită „Pizza Royale 007” este acoperită cu caviar și homar, pudrată cu pudră de aur de 24 de carate. Prețul este de 4.200 GBP.
Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!
|
Produse recomandate: