RETETE

Patru retete de clatite

22.03.2021 00:43
Gastrotech
Gastrotech

 

Tuturor ne plac clătitele!

Atât copiilor, cât și adulților le place simplitatea și totodată versatilitatea clătitelor dulci sau sărate.

În următoarea selecție, clătitele dulci vor avea rolul principal, vom împărtăși rețetele noastre preferate, inclusiv un tort de clătite extrem de delicios, o versiune japoneză spumoasă, o variantă cu brânză de vacă și o adevărată specialitate.

1. Tort de clătite cu cremă de ciocolată

Ingrediente clătite (10 bucăți):
• 4 ouă
• 100 g zahăr
• 100 g unt topit
• 1 plic de zahăr vanilat
• 250 ml de lapte
• 250 g de făină
• un praf de sare

Ingrediente cremă:
• 200 ml de lapte
• 50 g de ciocolată neagră
• 3 linguri de zahăr
• 2 linguri de făină
• 1 lingură pudră de cacao
• 2 ouă
• 100 g unt moale

Mod de preparare:
Pentru crema de ciocolată, aducem laptele  la fiert cu zahărul, apoi adăugăm ciocolata și amestecăm până se topește. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească un pic după care se adaugă ouăle și făina amestecată cu cacao și se amestecă până când se omogenizează, apoi se îngroașă la foc mic amestecând în continuu. (dacă rămân cocoloașe, amestecați cu un mixer vetrical). Amestecați crema răcită cu untul și lăsați-o deoparte.
Pentru aluatul de clătite, bateți albușurile cu sarea și zahărul vanilat într-o spumă tare.
Separat, într-un bol se amestecă gălbenușurile cu zahărul până se spumează, apoi se adaugă laptele, untul și făina.
Se încorporeză ușor cu albușurile, cu mișcări de sus în jos, având grijă să nu sfărâmăm prea mult albușul bătut.
Ungeți tigaia pentru clătite cu ulei, apoi turnați un polonic de aluat, întindeți-o și coaceți-o până când marginea începe să se rumenească (se umflă și se formează bule de aer pe suprafață). Verificați-le cu o spatulă dedesubt și când sunt rumene alunecați pe o farfurie, cu partea prăjită în jos. Nu se prăjește pe ambele părți!
Ungeți cu aproximativ 2 linguri crema de ciocolată, apoi continuați coacerea și ungerea restul clătitelor.
Ultima clătită se așează cu partea prăjită în sus pe restul clătitelor și se lasă să se răcească. Se servește presărat cu zahăr pudră.


2. Clătite japoneze Dorayaki

Ingrediente:
• 4 ouă
• 50 g zahăr
• 40 ml lapte
• 20 ml ulei
• 60 g făină
• 2 / 3 linguriță praf de copt

Mod de preparare:

Separăm gălbenușurile de albușurile. Batem cu mixerul gălbenușurile cu 10 g de zahăr, până ce zahărul se dizolvă și iese o compoziție omogenă. Separat amestecăm laptele cu uleiul. Adăugăm în gălbenușuri compoziția din lapte și ulei, amestecând bine. Făina o amestecăm separat cu praful de copt, apoi o adăugăm câte puțin în compoziție.
Într-un bol batem albușurile și când sunt pe jumătate gata, adăugăm 40g de zahăr, continuăm să batem până obținem o spumă densă, cu o consistență de bezele. Când spuma este tare, iar zahărul s-a dizolvat, e gata. Se poate opta pentru zahăr pudră. Adăugăm în aluat câte puțin albușurile bătute și amestecăm de sus în jos cu o spatulă, foarte încet, pentru a păstra compoziția aerată. După ce ați încorporat albușirile, aluatul e gata.
Tigaia antiaderentă - recomandăm tigaia de miniclătite - o ungem cu ulei. Cu o lingură turnăm aluatul în tigaie formând grămezi mici de aluat (dacă nu utilizați tigaia de miniclătite). Va fi deajuns doar jumătate de lingură de aluat, pentru un preparat. Acoperim tigaia cu un capac. Focul trebuie să fie mic. Peste vreo 30 de secunde, peste clătitele, mai adăugăm câte puțin aluat. Iarăși punem capacul. Apoi iarăși repetăm acțiunea (în total turnăm aluatul de 3 ori) și sub ele se toarna o lingură de apă. Când clătitele s-au rumenit, le întoarcem și mai prăjim 3-4 minute. Clătitele japoneze sunt gata. Se servesc cu fructe, sirop de arțar sau miere.

Sursa: www.impact.ro

 

 

3. Clătite cu brânză de vaci la cuptor

Ingrediente clătite:
• un ou
• 200 ml lapte
• 250 g făină
• 50 ml ulei
• un praf sare

Ingrediente umplutură cu brânză:
• 2 ouă
• 2 linguri de zahăr
• 400 de grame brânză de vaci dulce
• coaja rasă de la o lămâie
• esență de portocale sau vanilie
• 2 linguri de zahăr
• stafide
• puțin unt pentru uns vasul de yena
Ingrediente sos:
• smântână dulce
• 2 ouă
• 2 linguri de zahăr


Mod de preparare:
Se amestecă bine cu mixerul toate ingredientele pentru aluatul de clătite, apoi dacă este prea moale aluatul, se mai adaugă puțină făină, iar dacă este prea dens ca și consistență, se mai adaugă puțin lapte.
Într-o tigaie pentru clătite se prăjesc 10 clătite și apoi se pun deoparte și începeți să vă apucați de umplutură. Se amestecă brânza cu 2 ouă, 2 linguri de zahăr, eșență de portocale sau vanilie, coaja rasă de la o lămâie și se adaugă stafide. Apoi, la fiecare clătită se pun cel puțin două linguri de amestec și se împachetează ca o sarma.
Se ia un vas yena care se unge cu unt, se pun clătitele, se presară cu zahăr și se bagă la cuptor 10 minute. Între timp se prepară sosul din smântână dulce amestecată cu 2 linguri de zahăr și două ouă. Se scot clătitele, se toarnă sosul peste ele și se mai pune vasul la cuptor timp de 15 minute.

Sursa: www.libertatea.ro

 


4. Clătite pufoase cu umplutură de ciocolată ascunsă în aluat

Ingrediente:
• 2 căni de făina
• 2 linguri de zahăr
• 2 lingurițe de praf de copt
• un praf sare
• 2 căni de lapte
• 2 linguri unt
• 1 ou
• cremă de ciocolată după gust
• puțin ulei

Mod de preparare:
Se pun toate ingredientele uscate într-un bol și se amestectă bine.
Amestecați laptele, untul topit și ouăle într-un alt bol, apoi adăugați ingredientele uscate, amestecând până obțineți o masă omogenă.
Încălziți puțin ulei în tigaie și apoi cu ajutorul unui polonic puneți 2-3 grămezi din aluatul de clătite în tigaie.
Când aluatul începe să se solidifice, puneți, după gust, cremă de ciocolată (cremă de alune) la mijloc, apoi adăugați o porție de aluat de clătite peste umplutură. Coaceți ambele părți până se rumenesc.

 

Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!

Produse recomandate: 

plationline_ro