1. SARATELE CU CASCAVAL
Ingrediente:
250 g faina
250 g unt
250 g cascaval
1 ou
sare
Mod de preparare:
Pentru aluatul de saratele, amestecam faina impreuna cu untul si cascavalul ras. Adaugam si sare si framantam bine. Cand s-a omogenizat totul, iar aluatul a devenit consistent, il lasam o jumatate de ora la frigider. Dupa ce a stat suficient, aluatul se intinde intr-o foaie de grosimea unui deget, formam saratelele cu sablon (https://www.gastrotech.ro/sablon-plastic-pentru-saleuri), apoi le asezam intr-o tava tapetata cu unt si faina. Deasupra lor se intinde cu o pensula, oul batut spuma, presaram sare si putin cascaval ras si dam la cuptor. Vor fi gata in 15 minute.
(Sursa: www.culinare.ro)
2. SĂRĂȚELE CU BRÂNZĂ ȘI CHIMEN
Ingrediente:
500 grame făină
250 grame unt cu 82% grăsime
100 de grame brânză telemea scursă bine de saramură (să nu fie exagerat de umedă)
100 de grame brânză de burduf
200 grame iaurt natur, 3,5% grăsime
1 lingură de chimen
1 ou pentru finisat sărățelele pe deasupra
în plus, făină pentru presărat planul de lucru
în plus, semințe de chimen, de mac sau susan pentru presărat pe deasupra sărățelelor
Mod de preparare:
Se pune făina într-un castron încăpător. Untul rece se rade deasupra făinii, la fel telemeaua, se mărunțește brânza de burduf. Se adaugă și chimenul, măcinat. Sare nu se adaugă, pentru că brânzeturile sunt destul de sărate. Aluatul pentru sărățele cu brânza se frământă rapid, de preferință cu robotul, pentru ca grăsimile să nu se topească, doar atât până când toată compoziția va avea aspectul granulat, ca de nisip.
Se adaugă iaurtul tot deodată și se frământă rapid, doar cât e nevoie să se adune laolaltă aluatul. Se scoate aluatul de sărățele cu brânză pe planul de lucru. Se presează în formă dreptunghiulară (ca o cărămidă) și se învelește în folie alimentară. Se dă aluatul la frigider pentru minimum 3 ore sau chiar peste noapte. În acest timp, bacteriile benefice (bacilul lactic) din iaurt vor declanșa un proces de fermentare a aluatului așa încât acesta se va afâna fără să fi adăugat drojdie sau alți afânători.
După trecerea timpului de odihnă, se presară planul de lucru cu făină. Se împarte aluatul în 2 bucăți egale. Se întinde aluatul cu sucitorul în foi cu grosime uniformă de aproximativ 5 mm. Se pornește cuptorul și se fixează la 180 de grade Celsius. Se bate oul cu furculița doar cât să se lichefieze și cu o pensulă fină se unge aluatul pe toată suprafața. Se decupează sărățele în forma dorită (https://www.gastrotech.ro/sablon-plastic-pentru-saleuri), de obicei în formă de bastonașe (de exemplu cu un tipar de patiserie) dar li se pot da și alte forme, după preferință.
Se presară pe deasupra cu chimen, mac sau susan. Aceste sărățele cu brânză, gata formate, se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Se coc sărățelele la 180 de grade Celsius până se rumenesc frumos (15-20 minute). Vor fi mai crocante dacă se rumenesc bine. Imediat ce sunt scoase din cuptor, nu sunt încă crocante, dar vor deveni după ce se răcesc.
Sărățelele complet reci se pot păstra săptămâni în șir într-o cutie bine închisă, într-un loc răcoros.
(Sursa: Laura Laurențiu, www.retetecalamama.ro)
3. SALEURI CU BRANZA DE BURDUF
Ingrediente:
500 gr de faina
1 borcanel de smantana
25 gr de drojdie dizolvata in jumatate de pahar de lapte
250-300 gr branza de burduf
1/2 pahar ulei
2 oua
Seminte de susan
Mod de preparare:
Faina se amesteca cu drojdia dizolvata in lapte. Se framanta. Se adauga deasupra smantana si un ou. Se amesteca bine.
Adaugam uleiul si branza data pe razatoare. Se face o coca tare. Se da la rece pentru o ora. Se intinde aluatul sub forma de foi subtiri. Se pot taia fie fasii, fie cu forme speciale (https://www.gastrotech.ro/sablon-plastic-pentru-saleuri). Se ung cu ou si se presara cu seminte de susan
Se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Se lasa la foc potrivit (aprox. 180 grade) 30 de minute.
(Sursa: www.gastropedia.ro)
4. SALEURI DIN ALUAT DE FOIETAJ
Ingrediente:
un pachet de foietaj
250 g cascaval razuit
boia de ardei dulce
1 ou
sare
chimen (susan)
Mod de preparare:
Pachetul contine 2 foi. Se ia o foaie si se intinde pe masa tapetata cu putina faine. Se intinde pana cand se obtine o foaie de doua ori mai mare decat dimensiunea originala.
Foia se taie in 2 bucati egale. Pe una dintre ele se presara cascaval razuit, boia de ardei dulce si sare. Se aseaza cealalta bucata peste cea presarata, se presara cu putina faina si se intinde din nou, doar putin, pana se lipesc cele doua parti. Procedam la fel cu cealalta foaie.
Se tai saratele (https://www.gastrotech.ro/sablon-plastic-pentru-saleuri), se unge cu oul batut putin. Se presara cascaval ras, chimen (susan). Se aseaza in tava si se baga in cuptorul preincalzit la 200 grade, se coace aproximativ 15 minute pana ce se rumenesc usor.
5. SARATELE CU BRANZA DE VACI
Ingrediente:
300g faina
300g branza de vaci
100g unt
2 galbenusuri
1/2 lingurita de sare
pentru uns deasupra:
1 ou
sare, chimen, susan, mac
Mod de preparare:
Galbenusurile de ou se amesteca cu branza si untul apoi se adauga faina si sarea si se framanta usor.
Aluatul se pune la rece cel putin o ora sau de seara pana dimineata.
Scoatem aluatul din frigider si il lasam putin apoi il intindem intr-o foaie de 1/2 cm grosime.
Taiem saratele (https://www.gastrotech.ro/sablon-plastic-pentru-saleuri), le asezam in tava tapetata cu hartie de copt si le ungem cu ou batut.
Deasupra presaram susan, chimen, mac sau chiar sare.
Coacem saratelele la 180 grade C timp de 15 minute (pana se rumenesc).
(Sursa: Amalia, www.haisagatim.ro)
6. SARATELE CU TELEMEA SI CHIMEN
Ingrediente:
250 gr margarina
1 ou
1 lingura otet
400 gr branza telemea rasa
100 ml lapte
500 gr faina
10 gr drojdie proaspata
pentru uns deasupra:
1 galbenus amestecat cu 2 linguri lapte
chimen
100 gr cascaval ras
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele pana obtinem o coca omogena. Se pune aluatul intr-o folie si se lasa 3- 4 ore la frigider.
Se imparte coca in 4 parti. Se intinde o foaie nu foarte groasa (astfel incat saratelele sa se coaca bine, sa iasa crocante) si se decupeaza saratele (https://www.gastrotech.ro/sablon-plastic-pentru-saleuri), apoi se ung cu galbenusul amestecat cu lapte. Celelalte trei parti de coca se tin la frigider.
Se presara cascaval si chimen si se coc in cuptorul preincalzit (cca. 180 grade) aproximativ 15- 20 minute.
Se procedeaza la fel si cu restul de coca.
Ies aproximativ patru tavi.
(Sursa: Ela68, www.bucataras.ro)
7. SĂRĂȚELE FĂRĂ GLUTEN
Ingrediente:
75 g unt
125 g telemea sărată
250 g făină fără gluten
50 g smântână
1 buc ou +
1 buc ou pentru uns deasupra
1/2 linguriță sare
Pentru presărat deasupra:
50 g parmezan
50 g cașcaval
după preferințe susan, chimen, seminte, mac
Mod de preparare:
Toate ingredientele se amestecă într-un castron până se obține un aluat moale și omogen.
Se înfăinează blatul de lucru, iar apoi se întinde aluatul într-o foaie cam de 1 cm înălțime. Se unge deasupra cu ou bătut, se presară sare, cașcavalul și parmezanul și semințele.
Se taie cu un tipar în formă de sărățele (https://www.gastrotech.ro/sablon-plastic-pentru-saleuri) și se dau la cuptor până se rumenesc deasupra.
(Sursa: Rodica Istode, www.cookpad.com)
8. SĂRĂȚELE VEGANE 1.
Ingrediente:
300 g faina
150 ml apa minerala
15 g drojdie proaspata
70 g margarina
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
ulei
seminte de mac, chimen sau susan, dupa preferinte
Mod de preparare:
Se cerne mai intai faina si se pune-o intr-un bol incapator, impreuna cu sarea. Separat, se sfarama drojdia intr-un bol, se adauga o lingurita de zahar si se amesteca bine, apoi se toarna apa minerala si se amesteca din nou. Se topeste margarina la cuptorul cu microunde.
Se adauga drojdia si margarina topita peste faina si se framanta bine, pana cand se obtine un aluat moale. Se lasa la dospit pentru 15 minute, intr-un loc calduros, apoi se intinde aluatul pentru saratele cu sucitorul, se unge cu ulei si se taie. Optional, se poate presara seminte de chimen, mac sau susan. Se pun fasiile de aluat intr-o tava pe care introduceti in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius, pentru aproximativ 12 minute.
(Sursa: www.beko.ro)
9. SĂRĂȚELE VEGANE 2.
Ingrediente:
1 pahar de apa
1 pahar de ulei de masline
un praf de sare neiodata
1-2 linguri de fulgi de ceapa (se gasesc la marile magazine la raionul de condimente )
1-2 linguri de mac
faina integrala, cat cuprinde
Mod de preparare:
Se pun ingredientele intr-un bol, se amesteca si se framanta pana se obtine o coca vartoasa, completand de cate ori e nevoie cu faina. Se intinde cu sucitorul o foaie de aproximativ 1/2 cm si se taie fasii sau se decupeaza cu un dispozitiv. Se rasucesc si se pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se baga in cuptor preincalzit la 220 grade pentru 10 minute sau pana cand capata o culoare frumos rumenita. Sfat: se consuma dupa ce s-au racit.
(Sursa: www.reteteverzi.ro)
10. SĂRĂȚELE CU CHEDDAR
Ingrediente:
250 g faina
100 g unt
1 ou
1 lingura smantana – 30 g
cheddar
seminte
Mod de preparare:
Se amesteca faina cu untul la temperatura camerei (bucatele). Se obtine un aluat nisipos, peste care se adauga galbenusul si lingura de smantana. Se obtine un aluat moale, nelipicios, care se pune la rece pentru 1/2 ora.
Se scoate aluatul din frigider, se intinde intr-o foaie subtire cu ajutorul unui sucitor. Se razuieste pe suprafata lui branza cheddar. Impaturiti in doua si treceti cu sucitorul pe suprafata lui, de 2-3 ori. Se razuieste iarasi putina branza cheddar, impaturiti din nou aluatul in doua si iarasi intindeti putin cu sucitorul. Se continua asa, pana cand ajungeti la un patratel de 7/7 cm, aprox. Intinderea cu sucitorul a aluatului impaturit are rolul de a facilita intrarea branzei in aluat.
Patratelul astfel obtinut se intinde cu sucitorul intr-o foaie de 2 cm grosime. Se unge cu ou, se mai presara niste cheddar si seminte si se decupeaza saratelele. Se introduc in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute. Sunt gata atunci cand vor prinde o culoare frumoasa, deasupra.
(Sursa: www.mybabyfood.ro)
Dacă doriți să adăugați mai multă aromă și inspirație la căsuța de e-mail înregistrați-vă mai jos la newsletterul nostru! Veți primi cele mai delicioase rețete, inspirații, sfaturi practice, meniuri sezoniere și un cupon de 10% reducere!
|